AI unelmien Uusimaa? on IloNovi ry:n uusi hanke, joka on saanut rahoituksen Uudenmaan liiton AKKE-ohjelmasta vuosille 2025–2026. Hanke tuo yhteen taiteen, tekoälyn ja aluekehittämisen — ja kutsuu taiteilijat mukaan visioimaan, millainen Uusimaa voisi olla tulevaisuudessa. Tavoitteena on rakentaa uudenlaisia yhteistyömalleja luovien alojen ja elinkeinoelämän välille sekä vahvistaa digitaalista ja kulttuurista osaamista osana alueen innovaatiotoimintaa.
Taiteilijoiden tulevaisuusvisiot osaksi Uudenmaan kehitystä
Taide ja kulttuuri saavat meidät katsomaan maailmaa uusista kulmista – ne avaavat vaihtoehtoisia todellisuuksia, kyseenalaistavat tuttuja ajattelutapoja ja antavat välineitä käsitellä sitä epävarmuutta, joka muutoksesta syntyy. Siksi Uudenmaan tulevaisuuden visiointi tarvitsee taiteilijoita.
IloNovi ry:n AI unelmien Uusimaa? –hanke kutsuu taiteilijoita ja luovan alan ammattilaisia mukaan vaikuttamaan siihen, miltä Uusimaa näyttää tulevina vuosikymmeninä – ja millaisilla arvoilla se rakennetaan.
Tulevaisuus rakennetaan nyt, ja sen rakentamiseen tarvitaan luovuutta!
Tulevaisuuskuvia luovuuden ja teknologian keinoin
AI unelmien Uusimaa? -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa taiteilijoiden roolia Uudenmaan tulevaisuuden rakentajina sekä tarjota mahdollisuus tutustua tekoälyn rooliin monialaisessa yhteiskunnallisessa muutoksessa. Muutokset ovat nopeita ja vaikeasti ennakoitavia: työelämä mullistuu, digitaaliset alustat yleistyvät, tekoäly tulee osaksi arkea ja tuotantoa, ilmastossa tapahtuvat muutokset pakottavat meidät uudistamaan totuttuja käytäntöjä, ja kaupungistuminen tuo omat haasteensa. Samaan aikaan elämäämme on rakentumassa digitaalinen kerros, joka muovaa kokemustamme ympäristöstä ja vuorovaikutuksesta – lisätty todellisuus, algoritmiset suodattimet ja datavetoiset järjestelmät vaikuttavat siihen, mitä näemme, miten kuljemme, mitä opimme ja miten tulemme nähdyiksi.
Hankkeessa ei pyritä vain tekoälyn taidekäyttöön, vaan moniääniseen ja arvopohjaiseen keskusteluun siitä, millainen tulevaisuus on meille yhteisesti hyvä. Samalla taiteilijat vahvistavat omaa työkalupakkiaan teknologiseen muutokseen osallistumiseksi.
Tekoäly toimii tässä kehikossa välineenä, ei tavoitteena – sen rooli on mahdollistaa, tukea ja jäsentää visiotyötä, ei korvata taiteellista näkemystä.
Kolme näkökulmaa Uudenmaan tulevaisuuteen
Hankkeen työskentely perustuu kolmeen alueellisiin ja eurooppalaisiin kehitysohjelmiin ankkuroituvaan teemaan: 1) ilmastoneutraalius, 2) ihmisten kaupunki ja 3) uudistuva teollisuus. Näillä alueilla Uusimaa kehittää parhaillaan vahvuuksiaan osana eurooppalaista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa – ja samalla ne koskettavat arkista todellisuuttamme. Taiteilijoiden tehtävänä ei ole toistaa valmiita strategioita, vaan tuoda esiin näkökulmia, jotka täydentävät, haastavat ja inhimillistävät niitä.
- Ilmastoneutraalius keskittyy siirtymään kohti ekologisia ratkaisuja – kuten bio- ja kiertotalouteen, uusiin materiaaleihin, energiateknologioihin ja vetypohjaiseen tuotantoon.
Kuinka tämä muutos vaikuttaa ihmisen arkipäivän valintoihin ja tapaan nähdä luonto? Miten se muokkaa meidän suhdettamme resursseihin ja elinympäristöön Uudellamaalla?
- Ihmisten kaupunki yhdistää terveydenhuollon, hyvinvointiteknologiat, digitaaliset palvelut ja kulttuurisen urbaanin kehittämisen.
Miten pääkaupunkiseudun arki muuttuu, kun kaupunki alkaa reagoida, mitata ja ennakoida? Miten teknologiat vaikuttavat vuorovaikutukseen, yksityisyyteen ja yhdessä olemiseen yhteisöissä?
- Uudistuva teollisuus rakentuu tekoälyn, automaation, robotiikan, kvanttilaskennan ja datatalouden varaan.
Miten työ ja tekijyys muuttuvat, kun tuotantojärjestelmät alkavat itsenäisesti oppia ja päätellä? Mikä säilyy ja mikä muuttuu, kun Uudenmaan teollisuus siirtyy seuraavaan vaiheeseen?
Jokaisen teeman yhteydessä taiteilijat pääsevät työskentelemään asiantuntijoiden avaamien näkymien pohjalta. Kysymykset eivät ole valmiita – mutta työpajat on suunniteltu tekemään tilaa ajatella toisin: mitä emme ole vielä huomanneet? Mitä emme ole vielä osanneet kysyä?
Tekoälyyn perehtyminen auttaa toimimaan muuttuvassa maailmassa
Tekoäly ja koneoppivat järjestelmät ovat yhä laajemmin mukana arjen rakenteissa – kulttuurista julkishallintoon ja teollisuuteen. Hankkeessa taiteilijat oppivat tunnistamaan, missä ja miten tekoäly toimii, miten se vaikuttaa erilaisiin valintoihin ja päätöksentekoon ja mitä eettisiä ja käytännöllisiä vaikutuksia sillä on omaan työhön ja yhteiskuntaan. Painopiste on teknologisen ymmärryksen yhdistämisessä taiteelliseen ajatteluun.
Osallistujat eivät pelkästään opi käyttämään valittuja AI-työkaluja – he osallistuvat niiden valintaan ja kontekstualisoivat ne luovan työn todellisuuteen.
AI Vision Lab
Hankkeen keskiössä on AI Vision Lab – yhdessä taiteilijoiden ja asiantuntijoiden kanssa rakennettava työkalupakki, joka kokoaa erilaisia tekoälyn ja digitaalisten teknologioiden mahdollisuuksia taiteelliseen visiointiin. Työkalujen ja menetelmien valinta perustuu osallistujien omiin kiinnostuksenkohteisiin, kokemuksiin ja tavoitteisiin: mukana voi olla valmiita tekoälysovelluksia, oman aineiston hyödyntämistä, avointa dataa, paikkasidonnaista havaintomateriaalia tai kokeellisempia tapoja vuorovaikuttaa tekoälyn kanssa.
AI Vision Lab rakentuu kahdessa vaiheessa:
- Syksyllä 23.10 2025 järjestettävässä työpajassa määritellään työkalupakin suunta ja sisältö. Osallistujat pääsevät tutustumaan eri lähestymistapoihin ja jakamaan näkemyksiä siitä, millaisilla välineillä tulevaisuuskuvia voisi havainnollistaa ja kehittää taiteellisen ajattelun tueksi.
- Alkuvuonna 2026 järjestetään kolme virtuaalista työpajaa, joissa AI Vision Labin sisältöjä hyödynnetään konkreettisesti osallistujien visiotyössä. Työpajoissa käsitellään kolmea tulevaisuusteemaa – ilmastoneutraalius, ihmisten kaupunki ja uudistuva teollisuus – asiantuntijoiden johdolla. Osallistujat työstävät teemojen pohjalta omia ehdotuksiaan osana hankkeen kansainvälistä visiokilpailua, jonka tulokset esitellään AI unelmien Uusimaa? -virtuaalinäyttelyssä vuoden 2026 lopulla.
Parhaat työt palkitaan, mutta tärkeämpää on se vaikutus, jonka syntyvä yhteistyö, taiteelliset oivallukset ja moniääninen tulevaisuuskuvittelu voivat avata. AI Vision Lab tukee paitsi yksittäisiä prosesseja, myös uudenlaisten verkostojen, käytäntöjen ja ajattelutapojen syntymistä.
Oivalla, vaikuta ja verkostoidu
AI unelmien Uusimaa? -hanke tarjoaa tilaisuuden pysähtyä ajattelemaan, kokeilemaan ja keskustelemaan siitä, millaisessa maailmassa haluamme elää – ja minkälaista roolia taide voi siinä näytellä. Mukaan kutsutaan taiteilijoita ja luovan alan tekijöitä eri taustoista ja osaamisen tasoilta. Aiempi kokemus tekoälystä ei ole vaatimus – uteliaisuus riittää.
Osallistuminen voi syventää omaa työskentelyä, tuoda esiin uusia näkökulmia ja avata yhteyksiä, jotka jatkuvat vielä hankkeen jälkeenkin. Samalla avautuu mahdollisuus päästä osaksi laajempaa keskustelua muutoksesta ja tulevaisuuden suunnista – teknologian, talouden ja arjen muuttuessa rinnakkain.
AI unelmien Uusimaa? ei lähesty teknologiaa itsestäänselvänä ratkaisuna, vaan kutsuu esiin ihmislähtöisiä, kriittisiä ja tulevaisuutta hahmottavia näkökulmia. Taiteella on kyky sanoittaa kysymyksiä, joita emme vielä ole osanneet esittää – ja juuri siksi se on keskeisessä roolissa, kun mietimme, millaista Uusimaata haluamme rakentaa yhdessä.
Visiokilpailu ja virtuaalinäyttely
Vuoden 2026 alussa AI unelmien Uusimaa? -hankkeessa avataan kansainvälinen visiokilpailu, johon osallistuvat hankkeen virtuaalityöpajoihin valitut taiteilijat ja kulttuurialan toimijat eri EU-maista. Kilpailussa tarkastellaan Uudenmaan tulevaisuuteen liittyviä teemoja – ilmastoneutraaliutta, ihmisten kaupunkia ja uudistuvaa teollisuutta – taiteen ja tekoälyn keinoin.
Kilpailutyöt arvioi monialainen raati, jossa on mukana edustajia taidealalta, tekoälytutkimuksesta sekä Uudenmaan kehittämisen asiantuntijaverkostoista. Lisäksi järjestetään yleisöäänestys, jossa suuret yleisöt pääsevät vaikuttamaan.
Kilpailun tulokset esitellään vuoden 2026 lopulla AI unelmien Uusimaa? -virtuaalinäyttelyssä, joka järjestetään IloNovissa, taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin virtuaalitalossa. Näyttely tuo yhteen taiteellisia näkökulmia ja yhteiskunnallista keskustelua siitä, millaisia tulevaisuuden polkuja voimme – tai haluamme – rakentaa yhdessä.