Myrskyryhmän Puhelinlangat tanssii -valokuvanäyttely on kiertänyt Suomea vuodesta 2021. Näyttely koostuu viidestä, kooltaan 50X70 cm kuvasta. Valokuvat ovat valokuvaaja Johannes Romppasen käsialaa.
IloNovi mahdollistaa näyttelylle gallerian, jossa se on koettavissa ajasta ja paikasta riippumatta. IloNovin Galleria Luoviossa voi keskustella näyttelyn herättämistä tunteista ja ajatuksista tekijöiden, valokuvaaja Johannes Romppasen ja yhteisötanssija Elli Isokosken kanssa, mutta mukaan voivat tulla myös valokuvien ideoijina toimineet ikääntyneet, kuin kuvattavina olleet, eri-ikäiset mallit. Galleria Luovio mahdollistaa monia asioita, joita mm. pandemia on aikanaan estänyt.
Näyttely lähti liikkeelle askeleella taaksepäin
Kuvasarja koostuu tanssi- ja yhteisötaiteilija, Elli Isokosken viiden ikäihmisen kanssa ideoimista valokuvista. Valokuvaaja Johannes Romppanen toteutti ideat yhdessä mallien ja Ellin kanssa. Idea työskentelyyn syntyi, kun koronarajoitukset tekivät kohtaamiseen ja kosketukseen perustuvan työn mahdottomaksi. Syntyi halu kokeilla, onko osallistava taidetyöskentely mahdollista kohtaamatta fyysisesti. Miten kehollisuuteen, tanssiin ja elokuvaan perustuva työ voi toimia eristyksen aikana osallistujille, jotka eivät käytä digitaalisia palveluja? Askellettiin taaksepäin muiden kehittäessä digitaalisia palveluita.
Osallistava työskentely toteutettiin ajalla marraskuu 2020-toukokuu 2021 puhelimitse ja kirjeitse. Toimintatapa ei vaatinut osallistujilta digitekniikan käyttöä, laitteita tai verkkoyhteyttä. Kunkin osallistujan kanssa toteutettiin tuona aikana 6–20 puhelua, yhteensä 67 puhelua. Työhön ryhdyttiin ilman tarkempaa teemaa, ajatuksena paikka, hahmo ja liike. Vaikka ajankohtaan liittyi paljon yksinäisyyttä, käpertymistä, kyllästymistä ja ahdistustakin, kaikki osallistujat halusivat kuvissa kuitenkin suunnata kohti hyvän mielen asioita.
KUVA: Elli Isokoski (ellin nurkka)
Korona-ajan eristyneisyys
Keskustelut osallistujien kanssa paljastivat, että osallistujilla oli koronatilanteesta johtuvaa eristyneisyyden, yksinäisyyden ja tylsistymisen tunnetta. Puhelut kuvien ideoimiseksi piristivät ja helpottivat yksinäisyyden tunnetta, antoivat muuta ajateltavaa neljän seinän sisälle. Puhelimitse tapahtuva ideointiprosessi oli merkittävä, koska se vastasi osallistujien pitkittyneen eristystilanteen aiheuttamiin tarpeisiin.
Osallistavassa prosessissa tuotetuille taideteoksille mahdollistui jatkoelämä näyttelyn muodossa. Näyttely toimii aloituspisteenä uudelle näyttelyn katsojia osallistavalle prosessille. Vuorovaikutuksellinen taiteen tekeminen ja kokeminen, joka on Myrskyryhmän työn ydintä, toteutuu siten erinomaisesti.
Taide tuottaa laaja-alaista iloa
Malleina kuvissa toimi 11–81-vuotiaita tanssin ja teatterin harrastajia. Asia, jota ei huomioitu suunnitellessa oli kuvaustilanteiden rohkaiseva ja iloa tuova vaikutus eri ikäisille malleina toimineille vapaaehtoisille. Vapaaehtoiset, joista osa on ollut ikäihmisiä, ovat saaneet mahdollisuuden tuottaa iloa, olla toimijoita, joiden kuvaaminen ja läsnäolo on merkityksellistä. Vapaaehtoisuus saa uusia muotoja ja yhdistää eri ikäisiä. Vapaaehtoiset saivat kuvat muistoksi itselleen.
Tekeminen oli mielekästä ja uuteen haastavaa myös taiteilijoille. Osallistavalla prosessilla tuotettu näyttely ja etenkin sen yhteyteen suunniteltu haaste katsojille pohtia ja työstää hyvän mielen taitoja ja omaa taidetta on saanut innostuneen vastaanoton. Näyttelyn saama vastaanotto kertoo, että työskentelylle, jossa tuodaan esille ikäihmisten luovuutta ja ajatuksia on tilausta.
Elli Isokoski onnistui kehittämään osallistavan etätoimintamuodon, joka kutsuu kotona asuvia ikäihmisiä luovaan prosessiin ja liikkeeseen ilman digitaitoja. Projekti toi osallistujille iloa, piristystä, uusia ajatuksia ja vähensi yksinäisyyden tunnetta. Osa innostui myös opettelemaan uusien ominaisuuksien käyttöä älypuhelimillaan, jotta sai kaiuttimen päälle puhelinvälitteisiä tanssihetkiä varten tai katsottua tanssielokuvalinkin. Tämä ei ollut välttämätöntä työskentelyn kannalta, mutta toi siihen monipuolisuutta.
KUVA Johannes Romppanen.
Vinkkejä näyttelyyn
Miettikää yhdessä kuvien teemoja. Mitä sinulle tarkoittaa hulluttelu tai turvapaikka? Kuinka ylläpidät toivoa? Mistä saat hyvää oloa? Onko se liikunnan tuoma euforinen väsymys tai kesätuulen tuntu iholla ja vapaus? Mistä nautit yksin ilman toisten katseita? Ovatko ne omat tanssit metsässä vai jotain ihan muuta?
Voitte käyttää näyttelyä vapaasti inspiraation lähteenä. Ehkä kuvat herättävät kritiikkiä ja haluattekin tehdä vastaliikkeen. Moniäänisyydelle on tilaa. Kannustamme tavalla tai toisella etsimään ajatuksille konkreettista tai symbolista muotoa, jakamaan näkemyksiä. Joskus rönsyilevät ajatukset ja sivupolut vievät uuden äärelle. Saattaa löytyä itu tai siemen johonkin aivan muuhun.
Voit kirjata ajatuksia näyttelyn omalle facebook-sivulle: https://www.facebook.com/puhelinlangattanssii
Tilaa fyysinen näyttely tiloihisi: tuottaja@myrskyryhma.fi
Teksti Elli Isokoski, muokkaus Mervi Leivo.
Myrskyryhmä
Taiteen edistämisen yhdistys Myrskynsilmä/Myrskyryhmä on vuodesta 2002 toiminut tanssiryhmä. Myrskyryhmä tuottaa nykytanssiteoksia, kehittää tanssitaiteen ja tanssielokuvan osallistavia menetelmiä, kouluttaa tanssin ja liikkeen käyttöön sekä toimii asiantuntijana taiteen ja sote-sektorin hankkeissa. Myrskyryhmä on tanssielokuvien katsojaluvuiltaan ja tuotettujen tanssielokuvien määrältään merkittävä tekijä Suomessa. Myrskyryhmä on ollut mukana kehittämässä virtuaalista hyvinvoinnin taloa alusta lähtien Kalliolan hallinnoimissa hankkeissa. Lue lisää Myrskyryhmästä tästä artikkelista.
Vimeokanava: vimeo.com/myrskyryhma
tuottaja@myrskyryhma.fi
Seuraa Myrskyryhmää somessa!