IloNovin avajaistunnelmia

Keskiviikkona 13.3.2024 koitti odotettu hetki, kun virtuaalitalo IloNovi avasi ovensa ensimmäistä kertaa yleisölle. IloNoviin pääsi tutustuman päivän aikana satakunta taide-, kulttuuri ja sotealan toimijaa.

IloNovin avajaispäivän ja tutustumistilaisuuden tarkoituksena oli demonstroida, kuinka digitaalisuus voi syventää ja laajentaa kulttuurin kenttää, sekä innostaa vieraita pohtimaan, kuinka he itse voisivat hyödyntää IloNovia omassa työssään.

Vieraat saapuivat ensin Atriumiin, IloNovin sydämeen, josta avautuvat ovet muihin IloNovin tiloihin ja huoneisiin. Atriumissa projektipäällikkö Jaana Merenmies ja digisuunnittelija Mona Taponen Balzarini toivottivat vieraat tervetulleiksi ja opastivat talossa liikkumiseen ja toimimiseen. 

IloNovin Atrium

Avajaispäivän vierailu alkoi Atriumista, IloNovion keskuksesta. KUVA: IloNovi

Elokuvia, taidetta ja aarteen etsintää

IloNovin avajaispäivä piti sisällään erilaista ohjelmaa. Tapahtumia järjestettiin neljässä IloNovin tilassa: Luminassa, Luoviossa, Novelliassa ja Sammaleessa. Elokuvateatteri Luminassa esitettiin koskettava lyhytelokuva ‘Kurkien kutsu’. “Luminassa osallistujat herkistyivät, myös minä, vaikka olen nähnyt Myrskyryhmän Kurkien kutsu- elokuvan useita kertoja.” kertoo Jaana Merenmies. Yhteisötanssija Elli Isokoski, yksi elokuvan tekijöistä ja Myrskyryhmän perustaja, oli paikalla koko avajaispäivän ja keskusteli elokuvaan liittyvistä kysymyksistä vierailijoiden kanssa

Elli Isokoski keskustelee avajaisvieraiden kanssa Kurkien kutsu -elokuvasta. KUVA: IloNovi

“Eihän tämä ole taidegalleria vaan taidemuseo. Tämä on kuin MoMa New Yorkissa!

Koulukinon toiminnanjohtaja Outi Freese

‘Puhelinlangat tanssii’ -näyttelyssä vierailijat pääsivät tutkimaan Elli Isokosken ja viiden ikäihmisen yhteistyön tuloksena syntyneitä valokuvia. ‘Polycrafters’ -näyttely toi esiin Ammattiopisto Liven TELMA-koulutuksen opiskelijoiden ja Muoviamon yhteistyöprojektin, jossa muovijäte muuttui taiteeksi ja uusiomuovituotteiksi. 

Galleria Luoviossa vieraat pääsivät tutustumaan kolmeen eri näyttelyyn. KUVA: IloNovi

Taidegalleria Luovio jo itsessään herätti ihastusta: “Eihän tämä ole taidegalleria vaan taidemuseo. Tämä on kuin MoMa New Yorkissa!” hehkutti Koulukinon toiminnanjohtaja, Outi Freese. Myös Gallery of Hope sai kiitosta: “Tarinat olivat todella koskettavia ja hienoja kokonaisuuksia!“ totesi Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja, Johanna Eiramo. 

“Vierailijoiden aivot alkoivat surista (melkein kuulin sen!), kun idea yhtä aikaa jaetuista näytöistä ja mahdollisuudesta liikkua jaettujen näyttöjen luo käynnisti ideoinnin tilan monista hyödyntämisen mahdollisuuksista.”

Jaana Merenmies

IloNovissa vierailivat myös Polycrafters-näyttelyn taiteilijat, Ammattiopisto Liven TELMA-koulutuksen oppilaat useasta eri toimipisteestä, sekä heidän opettajansa. Tunnelma oli innostunut, taputukset raikuivat ja oppilaat olivat ylpeitä töistään. Näyttelyn jälkeen oppilaat ryntäsivät etsimään IloNoviin piilotettua aarretta. 

Sammaleessa kuunneltiin säveltäjä ja huilisti Ossi Kallioisen rauhoittavaa musiikkia ja luontoääniä, asteltiin kivillä veden liplattaessa ja rentouduttiin. Sammaleesta löytyi myös vinkki aarteen etsijöille.

Oppitupa Novellia

Oppitupa Novellia on omistettu oppimiselle ja yhteistyölle. KUVA: IloNovi

Oppitupa Novelliassa, joka on omistettu oppimiselle ja yhteiselle työskentelylle, rauhoittavat puupinnat, vaihtuvat kankaiden kuosit, 13 jaettavaa näyttöä sekä rengasmaisen pöydän mahdollistama kasvokkain keskustelu tekivät vaikutuksen vierailijoihin. “Vierailijoiden aivot alkoivat surista (melkein kuulin sen!), kun idea yhtä aikaa jaetuista näytöistä ja mahdollisuudesta liikkua jaettujen näyttöjen luo käynnisti ideoinnin tilan monista hyödyntämisen mahdollisuuksista.”, kertoo Jaana Merenmies.

“IloNovi toimii loistavana turvallisen valinnanvapauden edistäjänä. Navigointi ja tiloissa operointi on vaivatonta ja mukavaa, ja ehkä ennen kaikkea tässä talossa on läsnä sellainen sense of wonder!”

Venla Leimu

Jatkuvaa parantamista palautteen pohjalta

IloNovin jokaisessa tilassa on keltainen palautelaatikko, jonka kautta vierailijat voivat jättää palautetta kokemuksistaan. Avajaisista kerätty palaute oli pääosin myönteistä, mutta toi esiin myös kehitystarpeita.

Tässä tiivistetty katsaus keskeisiin palautteisiin keskiarvoina:

  • Innostavuus: 4.1
  • Viihtyisyys: 3.9
  • Selkeys: 4.2
  • Toimivuus: 4.0
  • Turvallisuus: 4.6

Palautteista käy ilmi, että IloNovi on onnistunut luomaan innostavan ja turvallisen ympäristön. Selkeys ja toimivuus ovat myös korkealla tasolla, mutta palautteissa esitettiin kehitysehdotuksia, jotka koskevat erityisesti tilojen navigointia ja käytettävyyttä. Otamme saadun palautteen vakavasti ja käytämme sitä inspiraationa ja ohjenuorana tilojen jatkokehityksessä. Jokaisen kävijän ehdotukset ovat arvokkaita, ja ne ohjaavat IloNovia kohti entistä parempaa kokonaisuutta.

Venla Leimu, joka on äskettäin vastannut EU:n talous- ja sosiaalikomitean mielenterveysinnovaatiopalkinnon saaneen The World of Recovery -pelin kehityksestä, hehkutti IloNovia: “IloNovi toimii loistavana turvallisen valinnanvapauden edistäjänä. Navigointi ja tiloissa operointi on vaivatonta ja mukavaa, ja ehkä ennen kaikkea, tässä talossa on läsnä sellainen sense of wonder!” Leimun kommentti vahvistaa, että IloNovi tarjoaa juuri sen elämyksellisen kokemuksen, johon pyrimme. Tämä inspiroi meitä kehittämään IloNovia edelleen vastaamaan kävijöidemme toiveita ja tarpeita.

Mitä tapahtuu avajaisten jälkeen?

Päivitämme tällä hetkellä verkkosivuja ja rakennamme varausjärjestelmää, jonka kautta ilmoittautuminen IloNovin eri tapahtumiin tulee tapahtumaan. IloNovi avautuu jälleen 26.3.2024.

Jos avajaiset jäivät välistä, ei hätää! Ota yhteyttä ja varaa esittelyaika alla olevan lomakkeen kautta.

Varaa esittelyaika

"*" näyttää pakolliset kentät

Nimi*
Kerro meille itsestäsi ja siitä, miten haluaisit osallistua IloNovin toimintaan. Voit myös jättää kysymyksiä ja ehdotuksia. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.
Mikä kuvaa sinua parhaiten?

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kategoriassa:

,