fbpx
Koe-esiintyminen Tanssikoulu DCA:n tiloissa

Kuhinaa koe-esiintymisessä – ihanat naiset tanssisalissa

Kuhina on kuin mehiläispesässä. Koe-esiintyminen, nk. casting on käynnistymässä Tanssikoulu DCA:n tiloissa Helsingin keskustassa toukokuun auringossa. Ruutuiältään +70 -vuotiaat naiset saapuvat tanssisalin aulaan odottamaan lisäohjeita. Puheensorina on kupliva, osallistujat täyttävät ilmoittautumislomakkeita ja täydentävät tietoa tatuoinneistaan ja arvistaan. Elämän merkit saavat näkyä Oodi iälle -elokuvassa (työnimi). Rypyt ovat rikkaus ja ikä saavutettu etu.

“Olipa mukava kokemus.”

Osallistuja

Koe-esiintymisestä monilla on jo kokemusta, samoin kuin esiintymisestä, mutta joukkoon mahtuu ilahduttavasti myös heitä, joille kokemus on ensimmäinen laatuaan. Eräs kiinnostuneista ilmoittikin, että jos 80-v. synttärien kunniaksi repäisisi ja kokeilisi jotain ihan  uutta. 

Esiintyjiltä toivottiin uteliasta ja heittäytyvää asennetta ja kokemusta ryhmässä työskentelystä. Elokuvan loppukohtaus, jossa tanssitaan ilolla ja riemulla, tapahtuu uimarannalla uima-asuissa. Vähissä vaatteissa esiintyminen on elokuvan ydintä, joka koe-esiintymisen avoimessa kutsussa mainittiin. Kohtaukset toteutetaan kunnioittavasti ja tuotannossa noudatetaan Myrskyryhmän soveltavan taidetoiminnan eettisiä periaatteita. 

“Kiitos, sain tutustua ihaniin ihmisiin.”

Osallistuja

Valinnan vaikeutta

Koe-esiintymisen suosio yllätti järjestäjät, kuten talvi autoilijat. Keskustelua käytiin vilkkaasti ruutu-iästä. Harva 70 -vuotiaskaan näyttää ikäiseltään, saati vanhemmalta, joten alaikäisiä kehotettiin lempeästi vanhenemaan ja odottamaan uutta tilaisuutta. Koe-esiintymisen lähes 30 osallistujan ikähaarukka olikin 70-90-vuotta. 

Valintojen tekeminen oli äärimmäisen haastava. Helpohkon koregrafian, haastattelujen ja kameratyöskentelyn perusteella elokuvan ohjaaja, Kati Kallio ja yhteisötaiteilija Elli Isokoski päättivätkin järjestää toisen, työpajamuotoisen tilaisuuden kahdeksalle osallistujalle Espoon Leppävaarassa. Kesäkuun alussa valinta viidestä esiintyjästä saatiin päätökseen. Käsikirjoituksen he saivat luettavakseen ennen kesäkuisten harjoitusten käynnistymistä.Tanssin koreografia luodaan yhdessä esiintyjien kanssa ja se perustuu eleisiin ja rytmiin. Koe-esiintymisen kautta valittujen esiintyjien lisäksi prosessiin osallistuvat ikääntyneet käsikirjoituksen laatijat, joista osa myös esiintyen. 

“Posket putoo, kaula, rinnat, vatsat…”

Osallistuja

Elokuvan idea – ikääntyvä keho

Oodi iälle (työnimi) on tanssielokuva ikääntymisestä vanhojen naisten kertomana. Elokuvaa on käsikirjoitettu Myrskyryhmän 70-80-vuotiaiden naisten seitsenhenkisessä ryhmässä Leppävaaran asu ja elä -seniorikeskuksessa 2023. Myrskyryhmä ja Idutusryhmän osallistujat pitävät merkittävänä asiana käsitellä ikääntyvää kehoa ja sen kyvykkyyttä. Lyhytelokuva purkaa stereotypioita vanhuksista ja antaa näkyvyyttä sukupolvelle, jota harvemmin nähdään edustettuna tanssielokuvissa. Se ylistää ikääntyvää kehoa ja toimii kannustavana esimerkkinä nuoremmille sukupolville.

“Että vielä 80-vuotiaanakin voi elämästä iloita raihnoineen kaikkineen.”

Osallistuja

Kuvaukset +70-vuotiaiden tanssijoiden kanssa toteutetaan elokuussa pääkaupunkiseudulla. Elokuvan tuotannossa työskentelevät tanssin ja elokuvan ammattilaiset. Elokuva julkaistaan IloNovi- virtuaaliympäristössä joulukuussa 2024. Tuotannosta vastaa Taiteen edistämisen yhdistys Myrskynsilmä ry, jolla on 15 vuoden kokemus tanssielokuvien tuotannosta.

Työryhmästä

Kati Kallio, käsikirjoitus, ohjaus, leikkaus 

Tanssitaiteen maisteri Kati Kallio on tanssielokuvan tekijä ja Suomen johtava tanssielokuvan asiantuntija. Hän on valmistanut yli 20 lyhytelokuvaa ja hänen elokuviaan on palkittu kansainvälisillä festivaaleilla. Hänen elokuviaan on myös esitetty televisiossa kotimaassa ja kansainvälisesti. Kallio on tanssiryhmä Myrskyryhmässä työskennellessään kehittänyt osallistavan tanssielokuvan metodeja. Myrskyryhmän tuotantona on valmistunut kahdeksan lyhytelokuvaa osallistavalla tavalla yhdessä ikäihmisen kanssa. 

Elli Isokoski, käsikirjoitus, apulaisohjaaja, Myrskyryhmän toiminnanjohtaja

Tanssitaiteen maisteri, osallistavan ja soveltavan taiteen asintuntija Elli Isokoski on perustamansa tanssiryhmä Myrskyryhmän johtaja. Hän toimii laaja-alaisesti tanssijana, yhteisötaiteilijana, pedagogina, tanssielokuvan tekijänä ja tuottajana. Isokosken työ ikäihmisten parissa käynnistyi halusta viedä tanssiesityksiä hoitolaitoksiin, mutta on vuosien mittaan laajentunut sisältämään hoitajakoulutusta, taiteilijaresidenssejä hoivayksiköissä ja osallistavaa tanssielokuvatyöskentelyä. Isokoski tunnetaan osallistavan tanssin merkittävänä asiantuntijana. Taiteellisessa työssä Isokoski arvostaa kohtaamisen hetkiä ja haluaa tuoda ikäihmiset esille luovina toimijoina. Isokoski valittiin 2021 Vuoden Yhteisötanssitaiteilijaksi.

Aino Halonen, tuottaja
Niina Huovinen, pukusuunnittelija
Janne Laine, äänisuunnittelija
Arttu Peltomaa, kuvaaja 
Anne Karttunen, lavastaja
Tanssijat

Kirjoittaja: Mervi Leivo, hanketuottaja, yhteisökoordinaattori


Kategoriassa:

,