fbpx

Elävä kulttuuriperintö arjen voimavarana

Elävä kulttuuriperintö arjen voimavarana

Elävä kulttuuriperintö arjen voimavarana

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa. Tule kuulemaan mitä kaikkea elävää perintöä Suomesta löytyy.

Maailmanlaajuinen sopimus

Mitä yhteistä on saunomisella, kansantanssilla, kirkonrotalla ja kalakukolla? Kaikki ovat aineetonta elävää kulttuuriperintöä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa. Elävä perintö yltää kaikkialle ihmisen toiminnan muotoihin. Elävä perintö siirtyy sukupolvelta toiselle, se on dynaamista ja jatkuvasti kehittyvää. Elävät perinteet luovat yhteisöllisyyttä, vahvistavat luovuutta ja tarjoavat vaihtoehtoisia tapoja tutustua toisiimme.

Kansainvälinen sopimus ohjaa elävän kulttuuriperinnön vaalimista. Yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003. Sopimuksen tavoitteena on edesauttaa perinteiden elinvoimaisuutta sekä lisätä tietoisuutta elävän perinnön merkityksestä.

Unescon sopimuksen ytimessä ovat perinteitä harjoittavat yhteisöt. Parasta suojelua on se, kun tanssitaan, lauletaan, virkataan, kerrotaan tarinoita ja poimitaan luonnon antimia.

Sopimuksen merkitys on tunnustettu kautta maailman: tällä hetkellä sen piiriin kuuluu jo yli 180 valtiota. Suomi hyväksyi sopimuksen vuonna 2013 ja Museovirasto vastaa aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen toteuttamisesta.

Luetteloinnilla näkyvyyttä

Unescon sopimukseen kuuluu osana luettelointi, jonka tarkoituksena on tuoda näkyvyyttä elävälle perinnölle ja jakaa hyviä käytäntöjä. Suomessa tätä työtä tehdään Elävän perinnön wikiluettelon avulla, jossa on jo 240 esimerkkiä yli 400 taholta kuudella eri kielellä! Wikissä esitellään erilaisia perinteitä, taitoja, käytäntöjä, jotka ovat tärkeitä isoille tai pienille yhteisöille. Se tarjoaa erilaisille yhteisöille mahdollisuuden esitellä omaa elävää perintöään sekä tarjota uutta tietoa.Sukella Elävän perinnön wikiluetteloon ja tule mukaan talkoisiin!

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin on Suomesta nimetty saunomisperinne, kaustislainen viulunsoitto, pohjoismainen limisaumaveneperinne ja käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, taito ja tekniikat. Unescon kansainvälisistä luetteloista löytyy jo yli 700 kohdetta 145 maasta.

Tule kuulolle minkälaista elävä perintöä Suomesta löytyy ja pohtimaan mikä on juuri sinulle tärkeää aineetonta kulttuuriperintöä.

Asiantuntijana Leena Marsio Museovirastosta

Leena Marsio toimii erikoisasiantuntijana Museovirastossa, jossa hänen päätehtävänsä on vastata Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevasta yleissopimuksesta Suomessa, jota hän on koordinoinut vuodesta 2014 lähtien. Vuodesta 2018 alkaen hän on toiminut myös Euroopan kulttuuriperintötunnuksen kansallisena koordinaattorina.

Osallistu

Tähän tapahtumaan on vapaa pääsy. Osallistuaksesi tapahtumaan, sinun tulee ensin rekisteröityä IloNovin jäseneksi. Jos olet jo rekisteröitynyt, kirjaudu sisään tästä. Jos olet jo kirjautunut sisään, siirry sivulle Oma IloNovi, josta pääset sisälle taloon.

Päivämäärä

04/12/2024
Vanhentunut!

Aika

10:00 – 10:30

Virtual Event

Sijainti

Luovio
QR koodi

Recent Comments

Ei kommentteja.